ÎNTREBĂRI FRECVENTE – FAQ

Ce reprezintă proiectul nostru și care este scopul lui?

Suntem primul start-up educațional românesc din aviație care oferă pregătire și dezvoltare profesională tinerilor ce își doresc sau urmează o carieră de pilot sau însoțitor de bord. Știm că tinerii pot să realize lucruri uimitoare la o vârstă la care vor fi foarte apreciați, ceea ce ne motivează să punem bazele următoarei generații de aviatori.

Cui i se adresează cursurile, serviciile și programele noastre educaționale?

Atunci când am creat proiectul ne-am dorit să fie un loc pentru toți pasionații de zbor, de la cei mici la profesioniștii cu mii de ore de zbor. Avem cursuri și programe care se adresează elevilor, tinerilor care vor sa înceapă o carieră în domeniul aviației dar și celor ce deja zboară și vor să își ducă cariera la un alt nivel.

Care este diferența între o școală de aviație și The Aviator Coach?

Noi ne propunem să deschidem aripile celor ce vor să înceapă un job în domeniu și le punem baza pentru ca ei să cunoască drumul pe care trebuie să îl urmeze. Totodată, venim în sprijinul echipajelor cu soluții de creștere și dezvoltare în carieră în cadrul programelor de Mentorship și Mastermind. Pe durata cursurilor, participanții vor studia o mulțime de noțiuni despre aviație pentru a înțelege cum funcționează acest domeniu, însă nu vor susține examene de obținere a unei licențe de zbor. Activitățile noastre de învățare constituie o familiarizare cu domeniul aviației și identificarea unor soluții pentru cariera de pilot sau însoțitor de bord.

Cum ajutăm tinerii să înceapă o carieră în aviație și să o dezvolte?

Am creat singurul Curs de Orientare Profesioanlă în Aviație din Europa, pe durata căruia fiecare tânăr va afla toate informațiile necesare pentru a deveni pilot sau însoțitor de bord. Cursul a fost conturat în patru variante deoarece ne dorim să fie accesibil oricui își dorește să înceapă o carieră de zbor. În plus, tinerii care deja zboară și își doresc să afle mai multe despre profesia lor și să se dezvolte atât în plan personal cât și profesional au acum șansa să se înscrie la două programe unice atât în România, cât și în Europa.

Mă veți ajuta să mă înscriu la o școală de zbor și să îmi găsesc un job?

Da! Scopul nostru este ca fiecare cursant să beneficieze de un parcurs cât mai frumos către uniforma visurilor lor, iar de aceea le vom oferi tinerilor numeroase oportunități cu ajutorul colaborărilor noastre în domeniul aviației. Dacă tu ne solicți, te putem ajuta cu procesul de înscriere la școală, cât și cu pregătirea pentru interviul cu o companie aeriană.

Oferiți și posibilitatea de pregătire în vederea participării la interviurile destinate piloților și însoțitorilor de bord?

Lectorii ce fac parte din echipa noastră vor fi întotdeauna dornici să te ajute. Vom discuta împreună oportunitățile de angajare și te vom sprijini ca tu să fii pregătit și să treci cu succes de interviu. Totodată noi îți putem crea o scrisoare de intenție și un CV care să te remarce atunci când aplici pentru un job.

Ce urmează după finalizarea unui curs sau program?

Știm cât de important este să ai pe cineva care să te îndrume, iar de aceea, după terminarea fiecărui curs sau program, cursanții noștri vor rămâne în legătură atât cu noi, cât și cu ceilalți participanți. Suntem sinceri și ne dorim să ajutăm, iar asta contribuie la dorința noastră de a deschide aripile celor ce aspiră spre evoluție în carieră. 

Cu ce se remarcă The Aviator Coach față de alte proiecte din aviație?

În primul rând prin experiența și dedicarea lectorilor. Toți cei care se ocupă de pregătirea cursanților și a programelor de training sunt piloți și însoțitori de bord activi la companii aeriene europene. Nu povestim din amintiri și nici nu aducem opinii personale. Suntem deschiși și transparenți, iar asta ne face să transmitem cu plăcere fiecare informație.

În altă ordine de idei, toate cursurile, programele și serviciile noastre sunt unice. Niciun alt furnizor de cursuri nu le are. Toate au la bază legislația Agenției Europene pentru Siguranța Aviației, în special atunci când vorbim despre profesiile din domeniu, iar ele se bazează pe o descriere de ansamblu a domeniului. În cadrul programelor destinate celor ce își doresc o creștere în carieră, atât facilitatorul cât și ceilalți implicați în proces sunt experți în domeniul lor.

Pot să particip la experiențele de învățare The Aviator Coach dacă nu am cunoștințe despre aviație și nici experiență în domeniu?

Bineînțeles! Te așteptăm cu mare drag la Cursul de Orientare Profesională în Aviație și la celalte dedicate tinerilor ce vor sa înceapă o carieră în domeniu. Pentru a te putea îndruma ne poți contacta, suntem aici să îți oferim aripi.

Cine sunt lectorii și ce îi motivează pentru a deschide aripile noilor colegi?

Ei sunt piloți și însoțitori de bord activi la diferite companii aeriene din România și Europa. Cu mii de ore de zbor și pregătire la sol, ei au misiunea să le ofere tinerilor dornici de o carieră în domeniu, toate informațiile și resursele ca ei să reușească.

Cum sprijină The Aviator Coach tinerii și ce oferă gratuit la finalul cursurilor?

Tot ce vei regăsi la noi a fost creat pentru a îi ajuta pe cei ce își doresc să transforme zborul în meserie. Participanții vor primi un manual de peste 100 pagini, care este actualizat constant în funcție de cele mai recente tendințe și schimbări din industria aviației, un dosar al aviatorului de succes ce va conține CV-ul lor, o scrisoare de intenție ce îi va ajuta să obțină uniforma mult visată și o scrisoare de recomandare din partea noastră. În plus, le vom crea un plan de carieră sub forma unui checklist și un profil de LinkedIn. La finalul cursului ei vor primi un certificat de absolvire.

Unde au loc programele și cursurile de pregătire?

Ele se desfășoară atât în București cât și în alte locații anunțate dar și online. Pentru a verifica disponibilitatea unui program sau curs, poți căuta în secțiunile dedicate sau ne poți contacta.

Ce reprezintă orientarea și consultanța în carieră?

Dacă ți-a trecut prin minte un gând fulgerător ce îți spune să începi o carieră în aviație, dar nu știi dacă ești potrivit pentru asta, atunci consultanța în carieră este pentru tine. Poți opta pentru această ședință pe durata căreia vei afla informațiile ce te interesează sau te poți înscrie la un Curs de Orientare Profesioanlă în Aviație ce are menirea să te introducă și să te familiarizeze cu domeniul aviației și profesiile de pilot sau însoțitor de bord.

Care este diferența între un program Mentorship și unul Mastermind?

Sesiunile de metorat se adresează atât noilor juniori din domeniul aviației, cât și celor care în prezent sunt însoțitori de bord, dar își doresc să devină piloți. Totodată dacă îți dorești să duci cariera ta la următorul nivel, sesiunile de mentorat sunt cel mai bun lucru pentru tine. În schimb, scopul întâlnirilor din cadrul programului mastermind este să maximizeze focusul ce stă în spatele unui succes. Printre beneficiile acestui program se numără obținerea de rezultate și realizarea obiectivelor prin responsabilitate.

La finalul cursurilor voi primi o diplomă sau un certificat de participare?

Fiecare cursant va primi un certificat de participare semnat de traineri. Acesta îi va ajuta pe viitori aviatori în cadrul procesului de aplicare la diferite oportunități de pregătire sau chiar de carieră. Multe școli de zbor, facultăți de profil și companii aeriene apreciază implicarea tinerilor în domeniul aviației, înainte de a aplica la ei. 

Câți viitori aviatori sunt într-o grupă de training?

Grupele se formează atunci când minimum 6 participanți sunt înscriși la un curs. Ne dorim ca experiența de învățare să fie un benefică pentru fiecare participant, așadar vom avea un număr limitat de elevi într-o grupă.

Ce trebuie să conțină dosarul cu care voi aplica la o școală de aviație sau la o companie aeriană?

Pe lângă documentele personale, acesta trebuie să conțină un CV bine redactat, fotografii profesionale de tip portret și plan întreg, o scrisoare de intenție, certificatul medical obținut în funcție de profesia ce dorești să o urmezi, iar dacă ai mai lucrat sau ai urmat diverse cursuri poți avea la tine câteva scrisori de recomandare.

La toate experiențele de învățare pot participa atât femeile cât și bărbații?

Desigur, atât doamnele cât și domnii au șanse egale atât la profesia de pilot cât și cea de însoțitor de bord. În ultimii ani marile companii au lansat programe dedicate femeilor ce vor să devină piloți, iar numărul lor este în creștere. De asemenea, foarte mulți însoțitori de bord sunt bărbați. Ne dorim să creăm un cadru de învățare pentru toți tinerii pasionați. 

Există o limită de vârstă pentru a începe o carieră în aviație?

Da, trebuie să ai minimum 17 ani pentru a începe școala de piloți și 18 ani pentru cea de însoțitori de bord. O vârstă limită nu există, legislația EASA permite obținerea de licențe până la vârsta legală de pensionare. Mulți colegi de ai noștri au început la peste 50 ani, iar astăzi zboară în cadrul marilor companii aeriene. 

Este profesia de aviator una de poveste?

Da, ai numeroase oportunități, cunoști foarte mulți oameni din colțuri diferite ale lumii, poți să vizitezi locuri unde turiștii plătesc sume mari pentru a ajunge acolo și întâlnești foarte multe situații care te dezvoltă atât în plan personal cât și profesional.

Ce înseamnă să fii pilot sau însoțitor de bord?

Piloții sunt responsabili cu operarea în condiții de siguranță a unei aeronave, iar echipajul de cabină se află la bord pentru siguranța pasagerilor și a zborului.

Care sunt criteriile ce trebuie să le îndeplinesc pentru a deveni pilot sau însoțitor de bord?

Trebuie să ai 18 ani împliniți, să fi absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat, să vorbești limba engleză fluent, să ai un pașaport valid fără limitări și drept de a locui și de a munci pe teritoriul UE sau al țării unde vei primi baza. De asemenea este foarte important să fii clinic sănătos, să știi să înoți 50 metri fără vestă de salvare și să nu ai tatuaje vizibile atunci când porți uniforma. Totodată, pentru a deveni pilot trebuie să ai cunoștințe de matematică și fizică.

Ce calități trebuie să am pentru a obține un job în aviație?

Trebuie să ai abilități bune de comunicare și interpersonale, să fii încrezător. 

De asemena este important să fii muncitor, impecabil, organizat și foarte atent la detalii. Să fii o persoana serioasă și formală și să poți lucra cu succes într-o echipă. 

În plus, necesită să fii discret, flexibil și diplomat, să dai dovadă de profesionalism și să fii responsabil.

Care sunt avantajele și dezavantajele acestor profesii?

Printre avantaje se numără oportunitățile de a călători, salariul motivant, un job diferit și respectat. Dezavantajele sunt puține, iar de cele mai multe ori pot fi întâlnite și la un job de birou, precum oboseala.

Este necesar să cunosc matematica și fizica la un nivel avansat pentru a fi admis la școala de zbor și pentru a trece cu succes de examenele din timpul cursurilor?

Nu, important este să ai cunoștinte de matematică și fizică la un nivel mediu. 

Pe durata școlii de pilotaj vei învăța de la instructori tot ce trebuie să cunoști pentru a lua cu brio examenele de la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Ce limbi străine trebuie să cunosc pentru a zbura?

Limba engleză este limba comună a aviației și este obligatoriu să o cunoști la nivel avansat. Orice altă limbă străină este considerată un avantaj.

Studiile superioare îmi sunt necesare?

Nu, ele te vor ajuta în viitor să ocupi o funcție la sol, în departamente cheie, unde vei putea aplica numai dacă ai diploma de licență.

Cât timp durează să devin pilot sau însoțitor de bord?

Pentru a deveni pilot vei urma o școală de aviație, apoi un type rating pe un tip de aeronavă, iar în aproximativ 3-4 ani vei deveni First Officer. Școala de însoțitori de bord și obținerea uneia sau mai multor calificări pe un tip de aeronavă durează aproximativ 2-3 luni.

Pot deveni pilot chiar dacă nu am toată suma de bani pentru a termina școala?

Da, multe companii aeriene oferă programe de cadeți viitorilor piloți care demonstrează în cadrul unor recrutări stricte că merită să obțină un loc în academia lor de zbor.

Cum arată o zi din viața unui membru de echipaj?

O zi din viața de pilot sau însoțitor de bord poate arăta diferit în funcție de compania aeriană pentru activezi. Dacă vei opta să lucrezi pentru o companie ce zboară cu aeronave mediu curier, în majoritatea cazurilor vei pleca de la bază și te vei întoarce la bază în aceeași zi. Poți zbura 4 sectoare sau două în funcție de lungimea zborurilor. 

Lucrurile stau diferit pentru o companie ce operează zboruri lung curier cu durate mai mari de 6 ore. Echipajele vor rămâne cazate la destinație și vor putea să exploreze orașul în care ajung. Rămânerile pot avea o durată de la 24h până la o săptămână, timp în care operatorul aerian îți oferă cazare și diurne.